7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı

Değişen teknoloji ve çalışma şekilleri çalışma ortamında çalışanların karşı karşıya kaldıkları tehlike ve riskleri de çeşitlendirmektedir. Ülkelerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi çalışanına sağlayabildiği sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları ile değerlendirilmektedir. Çalışma hayatında benzer tehlike ve risklerle mücadele etmede tecrübenin ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımına ihtiyaç duyulmaktadır.

Uluslararası ve ulusal düzeyde paylaşım imkânı sunması planlanan Konferansımız ilk olarak 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında yedincisini yapacağımız bu Konferans, çalışma hayatı ile ilgili tarafların, uzmanların ve öğrencilerin katılımına açık olacaktır.

“İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi” olarak belirlenen ana başlık altında çalışma ortamında sağlık ve güvenlikle ilgili konular çok disiplinli bir anlayışla tartışmaya açılacaktır.

Kaynak

İş Kazalarında Yılda 1.2 Milyon Can Kaybı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Erişen YTÜ Vakfı Ankara Şubesi’nde verdiği konferansta, Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini, dünyada her yıl 1.2 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi.

Konferansta 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' konusunda birbirinden ilginç örnekler verdi. Cumhuriyet tarihinde çalışma hayatı ile ilgili yapılan düzenlemelere değinen Erişen, bu konudaki ilk düzenlemenin 2 Ocak 1924 tarihinde "Hafta Tatili Yasası" ile gerçekleştiğini dile getirdi. 28 Ocak 1946'da Çalışma Bakanlığı'nın kurulduğunu ve bakanlık görevleri arasına sosyal güvenlik de eklendiğini dile getiren Erişen, 20 Haziran 2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilk kez tüm çalışanların iş güvenliği kapsamına alındığını belirtti.

Kaynak

ISAF Safety & Health

Haziran 2012’de onaylanan yasa ile ülkemizde daha da önem kazanan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili tüm kesimleri birleştiren ISAF Safety&Health, 2013 yılında yine sektör firmalarını, profesyonelleri, ilgilileri ve kurumlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor.

2012 yılında ISAF’ta yaşanan gelişim ve değişim kapsamında fuarlarımız arasına eklediğimiz ISAF Safety&Health, sektörün tüm kesimleri tarafından büyük bir ilgi ve beğeni ile takip edildi. Ülkemizin birçok farklı noktasından gelen sektör profesyonellerini buluşturan ISAF Safety&Health, sektörün kendini ifade edebileceği fuar arayışına da cevap vermiş oldu.

ISAF Safety&Health Fuarı’nı, sektörün ihtiyaçları gereği, fuar kimliğinin çok ötesinde bir etkinlik olarak planlamaktayız. Fuar alanında sektör firmalarının ürün ve hizmetlerini sergilemesinin yanında, düzenlediğimiz etkinliklerle sektör içinde bilgi alışverişi ve bilgilendirmeler yapılacak, iş sağlığı ve iş güvenliği alanında öne çıkan konular ve fikirler tartışılacak, sektörün gelişmesi yönünde önemli adımlar atılacaktır.

Yeni yasanın da getirdiği ivme ile birlikte, sektörde yaşanan hareketlenmenin yansıyacağı ISAF Safety&Health, sektörde yaşanan heyecan ve coşkunun da bir arada paylaşılacağı bir etkinlik olacaktır.

Kaynak

Her yıl 110 milyon kişi iş kazası geçiriyor

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) tespitlerine göre, dünyada her üç dakikada bir işçi, iş kazası veya meslek hastalığından ötürü hayatını kaybediyor.

İş güvenliği konusunda sanayicilerin hassasiyetini artırmak isteyen BTSO Organize Sanayi Bölgesi, firmalara yönelik seminer düzenlendi. Toplantıda Oyak Renault, Coats İplik ve Coşkunöz A.Ş.'nin iş güvenliği uzmanları yaptıkları risk değerlendirme çalışmalarından örnekler sunarak katılımcıları bilgilendirdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) tespitlerine göre, dünyada her üç dakikada bir işçi, iş kazası veya meslek hastalığından ötürü hayatını kaybediyor. Aynı kaynağa göre her yıl dünyada ortalama 110 milyon işçi iş kazası geçirip ya da meslek hastalığına yakalanırken, bunlardan 180 bini ölüyor. 2011 yılı içinde Bursa'da iş kazalarında 136 kişi hayatını kaybetti, 142 kişi de sakat kaldı.

Bursa TSO OSB İş Güvenliği Uzmanı Mesut Toraman, 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın herkesi kapsayan bir iş sağlığı ve güvenliği kanununun bu yasama döneminde çıkarılacağı sözünün kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.

Bu doğrultuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili tarafların görüşlerini alarak Bakanlar Kurulu'na bir kanun tasarısı sunduğunu kaydeden Toraman, "Şu an beklentimiz Bakanlar Kurulu'nda bu imzanın bir an önce tamamlanması ve İSG Yasanın Meclis'ten hızla çıkarılması" dedi.

Kanunun en önemli özelliğinin 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerini kapsaması olduğunu anlatan Toraman, yasanın tüm çalışanları kapsamasını dilediklerini ifade etti. Hazırlanan ilk taslağın bu doğrultuda oluşturulduğunu, ancak şu an 10 çalışan sınırının olduğunu duyduklarını belirten Toraman, Bakanlar Kurulu veya Meclis'te bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ve herkesin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanmasını diledi.

Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı ve İSGDEM Genel Müdürü Toraman, "Tabii ki bu durum sadece kanunla bitmiyor, yönetmeliklerin de derhal tamamlanması gerekiyor. Şüphesiz mevzuatın tamamlanması tek başına meselelerimizi çözmeyecek. Bu mevzuatın uygulanıp uygulanmadığını devletin denetlemesi gerekir. Bakanlık tarafından bu denetimin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimleriyle birlikte yapılması düşüncesi de olumlu bir gelişmedir" diye konuştu.

Kaynak

İş Güvenliğine Uymayanlara Para Cezası

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de iş kazalarının büyük ölçüde azalma ve işyerlerinde kalite sıçrayışı olacağını ifade etti. İKAYDER Başkan Yardımcısı Karagül, yeni yasayla çalışanlarına iş güvenliği eğitimi aldırmayan işletmelerin çalışan başına bin TL para cezası ödeyeceğini söyledi.

Türkiye'de her iş kazasıhaberlerinden sonra gündeme gelen İş Sağlığı ve Güvenliği yasa çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yoğun çabalarıyla TBMM'de yasalaştı. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla sadece 4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerleri değil tüm işletmeler ve kamu kurumları yeni yasanın hükümlerine dahil oluyor.

Yeni yasayla artık tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu olduğunu söyleyen İKAYDER Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, "Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işletmeler çalışan başına bin TL para cezası ödemek zorunda kalabilirler" dedi.

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yasalaşmasıyla birlikte işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesinin işletmelere "kalite sıçrayışı" getireceğini öngören Karagül, "Bu yasayla birlikte toplumun dikkati iş sağlığı ve güvenliğine çekilmiştir. Bu da çalışanların sağlık ve emniyet koşullarında tarifsiz bir kalite sıçrayışına sebep olacaktır" dedi. İşletmelerin iş güvenliği uzmanı ihtiyacını hizmet alımı şeklinde veya part time olarak da karşılayabileceğini ifade eden Karagül, şöyle konuştu: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve alanlarında uzmanlık unvanları olan kişiler olacaktır. Bir başka deyişle; her bir atölye, her bir inşaat şantiyesi, her bir maden ocağı ve hatta her bir alışveriş merkezi, uzmanlık düzeyinde eğitim almış ehil kişilere emanet edilecektir"

ÇALIŞAN BAŞINA BİN TL CEZA Yeni yasayla tüm işletmelerin kendi eğitim planlarını yapmaları ve bunları uygulamakla yükümlü olduğunu dile getiren Karagül, çalışanların düzenli olarak eğitim almalarının zorunlu olduğunu ifade ederek "Çalışanlara işe başlamadan önce mutlaka bir eğitim verilecektir. Bu eğitimde; yapılacak işe veya işlere ait özel risklerin neler olduğu, bu risklerden nasıl korunacağı, çalışanların yasal haklarının neler olduğu ve acil durumlarla ilgili kimlerin ne görevi olduğu şeklinde bir bilgi aktarımı yapılacaktır. Aynı içeriğin; varsa taşeron ekiplerine ve işverenlerine de aktarılması gereği söz konusu olmaktadır" dedi.

Çalışanların işyerinde yangın eğitiminden sağlıklı çalışma koşullarına, teknik eğitimden iş geliştirmeye kadar pek çok konularda eğitim alacaklarını ifade eden Karagül, eğitim çalışmalarıyla iş kazalarında da büyük ölçüde azalma olacağını söyledi. Karagül, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işletmelerin çalışan başına en az bin TL para cezasına çarptırılabileceğini sözlerine ekledi

Kaynak

9 Yılda iş kazalarında 10 bin 804 ölü

Bakan Faruk Çelik, son 6 yılda 287 bin 59 iş kazasının soruşturmasının tamamlandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin iş kazaları karnesini açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre, 2002 yılından 2011’e kadar geçen süre içinde meydana gelen iş kazalarında 10 bin 804 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

DHA'nın haberine göre SGK verilerine göre ayrıca, aynı yıllar arasında yurt genelinde 735 bin 803 kaza meydana geldi. 2005- 2011 yılları arasında meydana gelen 502 bin 961 iş kazasından ise 287 bin 59’unun soruşturması tamamlandı.

Çelik, Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde meydana gelen kazalara ilişkin de bilgiler verdi. SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucu 2003 yılından bu yana 44 ölümlü iş kazası soruşturması yapıldığını ifade etti. Çelik, 5 Nisan 2012 günü ’Ada Denizcilik’ adlı tersanedeki bir gemide meydana gelen ve 2 işçinin ölümü ve 6 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 müfettişi aynı gün görevlendirdiğini belirtti.

TUZLA'DAKİ KAZA RAPORU ; Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde faaliyetini sürdüren Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği unvanlı işyerinde 5.04.2012 tarihinde meydana gelen iş kazası Bakanlığımız 2 iş müfettişi tarafından aynı gün incelemeye alınmış olup, halen inceleme ve rapor yazımı devam etmektedir. Söz konusu işyeri, Bakanlığımızın 2012 yılı Teftiş Programı’nda yer alan ’Tersane İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişi’ kapsamında teftiş programına alınmış olup 13.02.2012 tarihinde yüksekten düşme, elektrik ve İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonunu da kapsayacak şekilde genel teftiş yapılarak noksan husus olarak 24 madde tespit edilmiştir.” Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilere ulaşılabildikleri tek kaynağın SGK istatistikleri olduğunu da belirtti.

* Tamamlanan soruşturma;Son 6 yılda 502 bin 961 iş kazasından 287 bin 59’inin soruşturması tamamlandı.

* 735 bin 803 kaza; Türkiye’deki iş kazalarında son 9 yılda 10 bin 804 kişi hayatını kaybederken, ilgili dönemde yurt genelinde 735 bin 803 kaza oldu.

Kaynak